Árvai Zsuzsanna (1940-2020)
2020. május 12., kedd, 09:20

Fájó szívvel tudatjuk, hogy életének 80. évében elhunyt kedves barátunk és munkatársunk, Árvai Zsuzsanna nyugalmazott rizsnemesítő.

Pályáját a korábbi Haltenyésztési Kutatóintézetben (HAKI) kezdte Szarvason, ahol Litauszky István mellett tanulta meg a nemesítés és a fajtafenntartás módszereit, majd több mint 50 éven keresztül foglalkozott a magyar rizs és indián rizs nemesítésével és fajtafenntartásával. A magyar rizstermesztés olyan fajtákat köszönhet neki és munkatársainak, mint az M 225 (1985), a Köröstáj 333 (1990), az M 488 (1996) és az M 60 (2002). Szakértelmét és jó nemesítői érzékét dicséri például, hogy az M 488 jelenleg a legnagyobb területen termesztett magyar rizsfajta.

Mosolygós arca hatalmas küzdeni akarást rejtett, amelynek köszönhetően a legnehezebb pillanatokban is képes volt ápolni és ezzel megmenteni kedves rizsfajtáit. Neki is köszönhetjük, hogy néhány éve – hosszú szünet után – újraindíthattuk a hazai rizsnemesítést és ma már több ezer új nemesítési vonal található a NAIK ÖVKI Galambosi Rizskísérleti Telepén.

Feladatait mindig nagy odaadással és szakértelemmel végezte. Mi, fiatalok, a rizsnemesítés és fajtafenntartás megannyi apró mozzanata mellett elsősorban szakmai alázatot és tenni akarást tanulhattunk tőle, amikor idejét és energiáját nem sajnálva a vetéstől az aratásig a rizstáblákat járta. Vizsgálta a vonalak fejlődését, szelektált, idegenelt és ha kellett gyomlálta a nemesítési parcellákat. Szaktanácsadói munkájával elősegítette a hazai biorizs termelés fejlesztését és az indián rizs nemesítését is.

Néhány éve egészsége megromlott és attól kezdve fájó szívvel, de lemondott a kedves növényeivel való mindennapos foglalatosságokról, azonban amikor otthonában vagy Szarvas utcáin összetalálkoztunk, kíváncsi szemei és a rizsföldek felé irányuló kérdései elárulták, hogy hol érezné igazán jól magát.

Szerénységére jellemzően sohasem kérkedett szakmai eredményeivel. Jelentős nemesítési sikerei után is csak csendben, a háttérből figyelte és erősítette előadásaink sikerességét a Magyar Növénynemesítők Egyesületének hagyományos konferenciáin.

 

Kedves Zsuzsika néni! Kedves Zsuzsika!

Búcsúzunk Tőled a NAIK ÖVKI és a NAIK HAKI munkatársai nevében is! Szakmai örökséged féltve őrizzük a jövőben is.

A NAIK ÖVKI A NAIK ÖVKI munkatársai, rizsnemesítői 

Tisztelt Ügyfeleink!


A NAIK ÖVKI Környezetanalitikai Központ Vizsgáló Laboratórium a koronavírus kapcsán kialakult helyzetre tekintettel csak előzetes, telefonon történő egyeztetést követően tud mintát fogadni.  

Bejelentkezni a Laboratórium 66/515-321-es számán lehet.


Megértésüket és türelmüket kérjük!

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.