Liziméter Telep és a Kísérleti ültetvények

Az egy hektáros kísérleti telepen 320 liziméter (1m3) található, amelyek kiemelkedő kutatási lehetőséget biztosítanak a növények öntözésével, a tápanyagok és toxikus anyagok forgalmával kapcsolatosan.

Európa jelenleg legnagyobb liziméter telepe 1 hektáros területen létesült 1971-ben. 5 blokkból épül fel, blokkonként 64 db, összesen 320 db liziméterrel, amelyek kiemelkedő kutatási lehetőséget biztosítanak a növények öntözésével, a tápanyagok és toxikus anyagok forgalmával kapcsolatosan. Az átfolyásos liziméterek 1 méter mélyek és 1 m2 alapterületűek, csak a felszínen nyitottak. A liziméterekben 10 cm kavicsréteg és fölötte 80 cm talajréteg helyezkedik el.   

A liziméter alján egy kivezető nyíláson jut el a szivárgó víz egy csövön keresztül az egyes blokkokhoz tartozó pincékhez, ahol edényekben összegyűjthető. Ez a szántóföldi, közel zárt rendszer kiválóan alkalmas anyagforgalmi vizsgálatok végzésére.

A liziméterek segítségével vizsgálni tudjuk a szivárgó víz mennyiségét és kémiai paramétereit (többek között a kritikus nitrátot és toxikus elemeket). A rendszer zárt, ezért anyagforgalmi vizsgálatok nagyobb pontossággal végezhetőek, mint nyílt parcellákon. Szabadföldön ugyanis a víz, és a benne oldott anyagok horizontális és vertikális irányú mozgása nehezen követhető nyomon. Ennek következtében függőleges irányban a parcellát elhagyó, illetve a talajvízből és a szomszédos területről odajutó vízmennyiségek pontosan nem mérhetőek. Ezen kívül a kisparcelláknál a szegélyhatásnak is jelentős kiegyenlítő szerepe van. A lizimétereknél viszont a víz és tápanyagforgalom minden eleme pontosabban mérhető, ezért víz –és tápanyagforgalmi vizsgálatokat liziméterekkel célszerű végezni. Hátrányuk, hogy sekélyek (1 m), ami korlátot szab a gyökerek mélységi terjeszkedésének, ezzel mérsékli a talaj kiegyenlítő képességét a víz- és a tápanyagellátás tekintetében. Ennek előnye is van, mert fokozza a kezelések hatását, mint ahogyan a sekélyebb termőrétegű, és kisebb vízkapacitású természetes talajoknál ez közismert.

A liziméterek mellett is fontos kísérletek helyszíne a telep. A precíz öntözést lehetővé tevő infrastruktúrára építve (jelenleg elsősorban csepegtető testekkel), az elmúlt években és jelenleg is több kísérletet folytatunk cirok- és szudánifű fajták, valamint fűz klónok vízigényének meghatározására.

Az aerob rizstermesztés (vagy ahogy korábban széles körben elterjedt, a „szárazrizs”) technológiájának fejlesztése és az egyes rizsfajták vízigényének pontos meghatározása ugyancsak kiemelt tématerületünk. A szárazságtűrés növényfiziológiai hátterének vizsgálatát számos műszerünk (AP4 porométer, SPAD-501 klorofillmérő, SM300 talajszondák) és a Galambosi Rizskísérleti Telep laboratóriuma segíti.

Külön kiemelhetjük a szervezetileg szorosan a Liziméter Telephez kapcsolódó kísérleti ültetvényeket.

Legkorábbi kísérlet 2009-ben került beállításra 4 fűzklón (77, 78, 82, I-4/59) bevonásával a NAIK ÖVKI kezelésében lévő területen (hrsz: 01291/1). A vizsgálat elsődleges célja a különböző növekedési eréllyel bíró klónok teljesítményének vizsgálata. A NAIK ERTI által biztosított klónok teljesítményvizsgálata alapján 2013-ban a 82 klón ”Naperti” néven bekerült a nemzeti fajtaoltalmi jegyzékbe.

2013-ban a NAIK ERTI-vel együttműködve termesztéstechnológiai kísérlet került beállításra a NAIK ÖVKI kezelésében lévő területen (hrsz: 0153/21-c). A területen 82-es fehér fűz (Salix alba) és 800-as fehér nyár (Populus alba) klónok találhatóak random blokk elrendezésben. 2015-ben kiépítésre került a csepegtető öntözőrendszer, mellyel az alábbi öntözések történnek: H60 kezelés: 60 mm, H30 kezelés: 30 mm halas elfolyóvíz és K30: 30 mm Körös víz. A kísérlet során alkalmazott öntözővíz a NAIK HAKI kezelésében lévő wetland tavakból származik.

A harmadik, egyben legnagyobb (4ha) szabadföldi kísérleti terület (hrsz: 01286) 2014-től üzemel. A fehérfűz két klónja (NAIK ERTI 77 és 82) került telepítésre szintén blokk elrendezésben. Az öntözés tisztítás nélküli elfolyóvízzel és Körös vízzel történik, különböző öntözési dózisok mellett rögzített öntözési fordulóval.  

Légifotó a Liziméter Telepről

Tisztelt Ügyfeleink!


A NAIK ÖVKI Környezetanalitikai Központ Vizsgáló Laboratórium a koronavírus kapcsán kialakult helyzetre tekintettel csak előzetes, telefonon történő egyeztetést követően tud mintát fogadni.  

Bejelentkezni a Laboratórium 66/515-321-es számán lehet.


Megértésüket és türelmüket kérjük!

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.