Nemzetközi aktivitás

Alapvető célunk, hogy a nemzetközi kapcsolatok megerősítése által elősegítsük a hazai vízgazdálkodás, öntözés és rizstermesztés fenntartható és hatékony fejlesztését, növeljük hazánk és intézetünk nemzetközi elismertségét. E célok elérése érdekében az alábbi feladatok megvalósítását tartjuk fontosnak:

  • Részvétel nemzetközi KFI projektekben, kiemelve az EU Horizont 2020, a FAO, a CGIAR, az Interreg Central Europe Programme, Danube Transnational Program, GINOP, TéT programok és más hazai és nemzetközi finanszírozású programokban.
  • Földrajzi elhelyezkedésünkből adódóan stratégiai kapcsolatok kialakítása a romániai és szerbiai tudományos műhelyekkel - határon átnyúló fejlesztési lehetőségek kiaknázása.
  • Tudományos eredményeink bemutatása a tématerületek legrangosabb nemzetközi konferenciáin.
  • Kutatóink nemzetközi kutatási gyakorlatának és kommunikációs eszköztárának megerősítése a tématerületek vezető kutatóhelyein történő továbbképzések által.
  • Külföldi kutatók fogadása és lehetőség esetén bevonása a NAIK ÖVKI keretein belül folytatott kutatási programok megvalósításába.
  • Nemzetközi kutatási és diplomáciai programok megvalósítása a Földművelésügyi Minisztérium stratégiája és megbízásai mentén.

Stratégiai partnerek, partnerországok

Vízgazdálkodás és öntözéses gazdálkodás területén Izrael, Argentína, USA, Románia, Algéria és Thaiföld, míg rizstermesztés és nemesítés területén Olaszország, Franciaország, Fülöp-szigetek, Japán és Kína tekinthető kiemelt partnerországunknak. 

A Nemzetközi Rizskutató Intézettel (IRRI, Los Banos, Fülöp-szigetek) több évtizedre nyúlnak vissza a magyar rizsnemesítők kapcsolatai. A 80-as és 90-es években elsősorban a hidegtűrés és a járványos barnulás vizsgálata volt a központi együttműködési téma a jogelőd ÖKI keretein belül. 2015-ben sikerült felújítanunk a kapcsolatokat és 2016-ban partnerintézete lettünk a CGIAR IRRI INGER programnak, amelynek nyomán számos külföldi rizsfajta hazai összehasonlító tesztjeit végezhetjük el (elit vonalak, szárazságtűrő és sótoleráns genotípusok) és használhatjuk fel azokat nemesítési programunkban.

Gyakorlat az IRRI egyik fajtagyűjteményében

A thaiföldi kapcsolataink 2006-ra nyúlnak vissza (Információ- és tapasztalatcsere a vízgazdálkodásról – Royal Irrigation Department, RID). A vízgazdálkodási program keretében 2007 óta majd minden évben thaiföldi szakemberek tettek szakmai látogatást a jogelőd HAKI-ban, illetve a NAIK ÖVKI-ben.

A thaiföldi Royal Irrigation Department (RID) szakmai látogatása

Az FM döntése alapján a NAIK ÖVKI képviseli Magyarországot a „Béke és mezőgazdaság”, vagy röviden Békekenyér projektben (www.friedensbrot.eu), amelynek célja a béke és a mezőgazdaság szoros kapcsolatának kiemelése. A program 11 közép- és kelet-európai államot összefogó civil és kormányközi kezdeményezés, amelyet egy német egyesület szervez (Verein FriedensBrot e.V.). A projekt fontos célja volt, hogy megemlékezzen a berlini fal lebontásának 25. évfordulójára. Ennek keretében 2014-ben, a Szarvason termett rozs is részét képezhette Európa Békekenyerének Berlinben. A projekthez kapcsolódó nemzetközi konferencián a NAIK és Szarvas város munkatársai közösen mutathatták be tevékenységeiket. Szerepünket mutatja, hogy a lengyel partnerek után, 2016-ban Magyarországon, Szarvason rendezzük meg a program aktuális konferenciáját. A szeptemberi találkozóra az FM, a NAIK ÖVKI és Szarvas városa közösen készül. 

Békekenyér

Tisztelt Ügyfeleink!


A NAIK ÖVKI Környezetanalitikai Központ Vizsgáló Laboratórium a koronavírus kapcsán kialakult helyzetre tekintettel csak előzetes, telefonon történő egyeztetést követően tud mintát fogadni.  

Bejelentkezni a Laboratórium 66/515-321-es számán lehet.


Megértésüket és türelmüket kérjük!

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.