Rizs elit vetőmag előállítás

Az államilag elismert magyar rizsfajták köztermesztésben való tartásának egyik alapfeltétele a termelők felé fémzárolt vetőmag biztosítása. Ennek érdekében vízbevetéses technológiával állítjuk elő a törzsanyagot és a szuperelit vetőmagot (élő állati kártevő, rizs levélfonálféreg mentesség biztosítása). A rizs elit vetőmag előállítása a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NéBiH) felé történő vetésbejelentéssel kezdődik, amelyet május 20-ig meg kell tenni. A vetésbejelentés azt jelenti, hogy a tenyészidő folyamán legalább két alkalommal a NéBiH vetőmagfelügyelője szántóföldi szemlében részesíti az adott területet/állományt.  A vetőmag-felügyelő ellenőrzi a vetés megtörténtét, aratás előtt a gyomfertőzöttséget, az idegenelés megfelelőségét. Az idegenelést szakképzett dolgozóinkkal vagy az ebben már nagy gyakorlatot szerzett külső vállalkozóval végeztetjük el. Aratáskor nagyon fontos a fajtatisztaság megőrzése, amelyet a kombájn alapos kitakarításával biztosítunk. Aratás után a „kombájnnyers” vetőmag (kb. 20-23% nedvességtartalommal) előtisztítás után indirekt, gáz üzemű konténeres szárítóberendezésre kerül. Szárításkor a cél a 14-15% nedvességtartalom elérése. A már megfelelő, tárolásra alkalmas nedvességtartalmú rizs tároló konténerekbe kerül fajtánként elkülönítve.  A tél folyamán történik a szárított rizs vetőmag tisztaságúra való tisztítása Petkus Gigant rostákon. Egalizálás után szintén a NéBiH területileg illetékes Vetőmag Felügyelőségétől meg kell rendelni a fémzárcímkéket és a fémzárolást. A fémzárolás során a rizs EU követelményeinek megfelelő minősítést kap, amelyet a Vetőmag-minősítő Bizonyítvánnyal tudunk igazolni. Csak megfelelő minősítéssel, származási bizonylattal ellátott rizs elit vetőmagot forgalmazunk.


Forgalmazott fajták

M-225

 • A fajta neutron besugárzásból származó egyedek keresztezésével, majd egyedszelekcióval jött létre.
 • A fajta bugázási időpontja nagyon korai, rövid szármagasságú (alacsony), szálkátlan. A levél színe középzöld. A mag alakja kerek, rövid, a hántolt mag színe világosbarna. Nem glutinos. Enyhén bókoló.
 • Hagyományos termesztésben jó rezisztenciával rendelkezik a Piriculáriózissal szemben.


M-488

 • A fajta neutron besugárzásból származó egyedek keresztezésével, majd egyedszelekcióval jött létre.
 • A fajta bugázási időpontja korai, közepes szármagasságú, szálkátlan. A levél színe középzöld. A mag alakja közepes, nyúltabb, a hántolt mag színe világosbarna, nagyon tetszetős. Nem glutinos. Enyhén bókoló.
 • Hagyományos termesztésben jó rezisztenciával rendelkezik.


M-60

 • A fajta neutron besugárzásból származó egyedek keresztezésével, majd egyedszelekcióval jött létre.
 • A fajta bugázási időpontja korai, szármagassága közepes, szálkátlan. A levél színe középzöld. A mag alakja félkarcsú, a hántolt mag színe világosbarna, nem glutinos. Közepesen bókoló.
 • Hagyományos termesztésben jó rezisztenciával rendelkezik.


Janka

 • Nucleoryza fajtából portoktenyésztéssel haploid anyag előállítása, majd HSC növény regeneráció és üvegházban két generációs előszelekció fertilitásra, egyedszelekció vegetatív vigorra, hidegtűrésre, koraiságra és szárazságtűrésre irányuló nemesítés (1991-2000)
 • A fajta bugázási időpontja nagyon korai, szármagassága közepes-hosszú, szálkátlan. A levél színe világos-középzöld. A mag alakja félkarcsú, a hántolt mag színe világosbarna, nem glutinos. Közepesen bókoló.
 • Hagyományos termesztésben jó rezisztenciával rendelkezik.

 

Fajtajelöltek: 2 db


Elérhetőség

Cím: 5540 Szarvas, Galambosi Telep 01351 hrsz.
Tel: +36 (66) 515-301

 

Molnár Orsolya
molnar.orsolya[kukac]ovki.naik.hu

Tisztelt Ügyfeleink!


A NAIK ÖVKI Környezetanalitikai Központ Vizsgáló Laboratórium a koronavírus kapcsán kialakult helyzetre tekintettel csak előzetes, telefonon történő egyeztetést követően tud mintát fogadni.  

Bejelentkezni a Laboratórium 66/515-321-es számán lehet.


Megértésüket és türelmüket kérjük!

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.