Sikeres Kutatók Éjszakája a NAIK ÖVKI és a NAIK HAKI közös rendezésében - Riportunk a Kutatók Éjszakájáról
Kerezsi György (NAIK ÖVKI) – 2017. október 6., péntek, 13:29

A NAIK ÖVKI és a NAIK HAKI közös rendezésében valósult meg a 2017-es Kutatók Éjszakája programsorozat Szarvason. A rendezvény helyszínét több állomásra osztottuk a könnyebb áttekinthetőség miatt, mivel számos egyéni és csoportos érdeklődő vendégünk volt, összesen több mint 400 fő. A NAIK Öntözési és Vízgazdálkodási Önálló Kutatási Osztály két helyszínen három standdal képviselte magát.

NAIK ÖVKI Környezetanalitikai Központ Vizsgáló Laboratórium

Az egyik, s talán a legnépszerűbb állomás a KAK Laboratórium volt. A 2017. szeptember 29-én megrendezett Kutatók Éjszakája programsorozatban a KAK laboratórium immár 5. alkalommal vett részt. A látogatók Farkasné Sinka Dóra laboratóriumvezető-helyettes vezetésével betekintést nyertek a fotometria világába, kipróbálták a minta-előkészítés eszközeit, valamint önálló méréseket végeztek. Dóra lenyűgözően mutatta be a foszfor szerepét a természetben és annak mérési módszerét például egy népszerű üdítőitalban. A következő állomáson a látogatóknak Penczi András laboratóriumvezető szemléltette a lángfestés minden csínját-bínját, és elmagyarázta, hogy ez az egyébként látványos jelenség hogyan segíti a laboratórium munkáját a vizsgálati minták elemtartalmának meghatározásában.

KAK laboratórium - Mindenki lehet vegyész c. program

Az idei évben két új bemutatóval gazdagodott a laboratóriumi repertoár! A látogatók megtekinthettek egy kísérletet az ún. oszcilláló reakciók világából (Briggs-Rauscher), valamint egy luminollos kísérletet is, ami ízelítőt adott a kemoluminescens anyagok viselkedéséről.

Összegzésképpen a KAK laboratóriumban a program ismét sikeres volt idén is. Minden korosztály érdekes és értékes információval gazdagodott és az új programoknak köszönhetően a visszatérő vendégek sem unatkoztak – fogalmazott Penczi András laboratóriumvezető.

 

NAIK ÖVKI Öntözéses Gazdálkodás és Rizskutatás témacsoport

A standnál az érdeklődők tenyészedényes rizsnövényt, szárított rizsbugákat, különböző fajtájú és származású rizsszemeket, valamint rizsből készült termékeket láttak. Molnár Orsolya telepvezető és Szalóki Tímea szakasszisztens mutatta be, hogyan lesz a learatott, lecsépelt rizsből konyhakész fehér rizs. A laboratóriumi hántoló segítségével leszedtük a pelyvát a rizsszemekről, majd az így keletkezett barna rizsről lecsiszolva az ezüsthártyát, kaptuk a fehér rizst. Ez a folyamat az alsósoktól egészen a felnőttekig szinte mindenkit elkápráztatott. A rizsfeldolgozás szinte minden szegmensét megtekinthették a látogatók az egész növénytől kezdve a hántolatlan rizsen, a pelyván, a barna rizsen és korpán át a fehér rizsig.

Rizsszemek a világ körül és a Kreatív rizspark c. programok

Mikroszkópon keresztül megvizsgálhatták, hogyan néz ki közelről a rizs szem, a pelyva és a levél, de egyéb érdekességeket, pl. a homok és a cukor kristályos szerkezetét is megcsodálták. Megtanulták, hogy az élelmiszereken kívül mi mindenre használják még a rizst, ill. a belőle készült termékeket.

Dióhéjban, vagyis inkább rizspelyvában, arról is hallottak, hogyan folyik Szarvason a rizstermesztés és mind habitusra, mind szemtípusra, mind szemszínre nézve milyen változatos ez a növény. Gyűjteményünkben számos rizstermesztő ország fajtái/genotípusai megtalálhatók, pl. japán, kínai, fülöp-szigeteki, thaiföldi, koreai, olasz, görög, kazah, ukrán, afrikai, stb.. Ezek közül sokat organoleptikus vizsgálati módszereknek vetettek alá, és megkóstolták Szedljakné Marika kolléganőnk ízletes, rizslisztből készült sajtos-túrós stangliját, valamint a galambosi telepünkön termett M-488 nevű magyar fajtából készült rizskochját. A rizs bemutatásával párhuzamosan, a gyerekek ragasztós technikával meseszép képeket készítettek különböző színű (fekete, barna, vörös pelyvájú) rizsszemekből, hántolt rizsből és rizslisztből.

A látogatás során az érdeklődők a NAIK ÖVKI Galambosi Rizskísérleti Telepen folyó rizstermesztéshez elengedhetetlenül szükséges erőgéppel (John Deere 6630) „szelfit” készítettek. Nyitrai István gépkezelő az erőgéphez tartozó munkagépeket ismertette, kiemelve a specialitásokat pl. a lézeres talajegyengetőt, amelyet a rizstáblákon az egyenletes vízborítás kialakítására használunk – összegezte Szalóki Tímea szakasszisztens.

 

NAIK ÖVKI Mezőgazdasági Vízgazdálkodás témacsoport

A NAIK ÖVKI térinformatikai eszköztárát és lehetőségeit bemutató standon az érdeklődők betekintést nyertek a Trimble UX-5HP rendszer alkalmazási lehetőségeibe. Felmérés közben, kivetítőn keresztül látták a rendszer merevszárnyú drónjának térképezési folyamatát. Az asztalnál szinte kezükbe véve tekintették meg a drónt, a kilövő állványt, valamint a felvételt készítő kamerákat. Közben Körösparti János témacsoport-vezető szóban ismertette a rendszer sajátosságait. Bemutatta az eszköz alkalmazási területeit, amely kiváló talajtani, morfológiai, vízháztartási elemzések támogatására, valamint növényélettani, fitomonitoring vizsgálatokhoz szükséges adatkészítésre. Segítségével pontos, naprakész adatbázisokat tudunk felépíteni azokon a területeken is, ahol nem állnak rendelkezésre megfelelő térinformatikai adatok.

Betekintés a drónok világába, Helymeghatározás kicsit másképp, Erőgép szelfi c. programjaink

Az alsósokat a bemutatók alatt drón színezőkkel és labirintus keresőjátékkal foglaltuk le (Kutatói alkotókuckó c. program). A felsőbb évesek és a felnőttek az Elfolyóvízből energia c. programunkon vehettek részt. A feladat Kun Ágnes munkatársunk által összeállított képsorozat szakmai alapú rendszerezése, illetve az összefüggések megtalálása volt 8 kategóriában (talajvízállás mérésében; energiafűz szennyvíz öntözésben; talajállapotban; liziméteres fűz kísérletben; talajnedvesség tartalomban; öntözővíz minőségben; cirok kísérletben; öntözési módokban). Így a Liziméter Telep és a hozzá tartozó Kísérleti Ültetvények játékos módon kerültek bemutatásra.

Tisztelt Ügyfeleink!


A NAIK ÖVKI Környezetanalitikai Központ Vizsgáló Laboratórium a koronavírus kapcsán kialakult helyzetre tekintettel csak előzetes, telefonon történő egyeztetést követően tud mintát fogadni.  

Bejelentkezni a Laboratórium 66/515-321-es számán lehet.


Megértésüket és türelmüket kérjük!

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.