A NAIK ÖVKI drónos csapata a GDi ESRI Magyarország Kft. Felhasználói Konferenciáján
2018. november 23., péntek, 13:48

2018 szeptemberében került megrendezésre a GDi ESRI Magyarország Kft. Felhasználói Konferenciája Budapesten. Túri Norbert a NAIK ÖVKI tudományos segédmunkatársa az Intézet által használt Trimble UX5 HP drónnal végzett vizsgálatok kutatási eredményeit mutatta be a több mint 350 fős hallgatóságnak.

Boran Lončarić (vezérigazgató, GDI Csoport), Túri Norbert (tudományos segédmunkatárs, NAIK ÖVKI)
Fotó: GDi ESRI Magyarország Kft.

 

A rendezvény kiemelt célja a világ vezető térinformatikai technológiáinak és az ezekhez kapcsolódó újdonságainak bemutatása, valamint a szakmai közélet és párbeszéd fellendítése volt. A konferencia során a GDi ESRI Magyarország Kft. munkatársainak előadásai is elhangzottak az ArcGIS szoftver legújabb megoldásaival, valamint az általuk forgalmazott pilóta nélküli légi felvételező rendszerekkel kapcsolatban. A külsős előadók közül Túri Norbert, a NAIK ÖVKI tudományos segédmunkatársa a Mezőgazdasági vízgazdálkodás témacsoport által használt Trimble UX5 HP drónjának kutatásban történő felhasználásának lehetőségeit mutatta be kiemelve a meliorált, belvizes, valamint növénykísérleti mintaterületeik monitorozását.

Túri Norbert előadása megtartása közben
Fotó: GDi ESRI Magyarország Kft.

 

Az előadás címdiája

 

A NAIK ÖVKI által használt pilóta nélküli légi felvételező rendszert specifikációi alkalmassá teszik arra, hogy kutatásaik során felhasználják többek között topográfiai és morfológiai térképezésre, hidrológiai jelenségek megfigyelésére, növénykultúrák és kísérletek monitorozására. Az eszköz vízgazdálkodási kutatásokban történő alkalmazásának egyik fő területe a belvízelöntések, valamint a belvízkárokkal érintett területek lehatárolása. A belvíz csapadékos hidrológiai években igen jelentős terméskiesést okoz a mezőgazdasági szektorban, a nagy kiterjedésű elöntések 200-300 ezer hektár területet jelenthetnek országos szinten. Mindemellett a kétfázisú talajállapotok, amelyek szintén művelhetetlenné teszik az érintett területeket, ezt még tovább növelhetik. A belvizek lehatárolásán túl, több időpontban történő légi felvételezéssel a belvizek „evolúciója”, a kialakulástól a megszűnésig vizsgálható. A felvételezett területre vonatkozó környezeti elemeket vizsgálva tipizálhatóak az aktuális belvízfoltok megjelenésük oka szerint, és következtethetünk a megszűnés folyamataira is.

Lehetőség van egyéb vízgazdálkodási témájú vizsgálatok elvégzésére is, mint például az egykor talajcsövezett területek detektálása. A távérzékelésnek, mint adatgyűjtési lehetőségnek nyilvánvalóan vannak korlátai, mind műholdas (térbeli felbontás; időbeli felbontás; környezeti korlátok, mint a felhőborítás szenzortól függően), mind pilóta nélküli légi eszközök használata alkalmával, de közös bennük, hogy alkalmazásukkal a földfelszínről, vagy annak néhány centiméteres mélységéből tudunk információkat nyerni. A talajcsövek megkeresése két irányból közelíthető meg, miszerint vizsgálhatóak a talajnedvességbeli különbségek, vagy az annak következményeként kialakuló növényzet fejlődésbeli különbségek által. Számos esetben tapasztalható, hogy a megfelelő időpillanatban felvételezett talajcsövezett mezőgazdasági táblán markerként megjelenhetnek olyan üde növényzeti sávok, amelyek a dréncsövek helyét jelölik.

A légifelvételek alkalmazása a növénykísérletek, valamint növényzettel borított felszínek vizsgálatára is alkalmasak. Az alap paramétereken túl (magasság mérés, térfogat számítás, stb.) a jelenleg elérhető szenzorokkal olyan tematikus térképek készíthetőek, amelyek alkalmasak a növényeket érő biotikus és abiotikus stressz típusok kimutatására. A biotikus stressz alatt a növényt érő különböző mikro (vírusok, baktériumok, gombák) vagy makro organizmusok (rovarok, vadállatok stb.) által okozott behatásokat értjük. Abiotikus stressz pedig lehet például a növényt érő túl magas vagy alacsony hőmérséklet, a vízbőség (víznyomás) vagy éppen annak hiánya (légköri aszály, talaj aszály), de a talaj vagy a talajvíz magas sótartalma is meghatározó lehet egy-egy növényállomány fejlődésére. A drónok általános felhasználását tekintve alkalmasak élőhelyek hosszú időtávú térképezésére, környezeti monitoringra is. A légi felvételezés, mint módszer nagymértékben meggyorsíthatja egy kísérlet mintavételezését, hiszen nagy területről, rövid idő alatt gyűjthető nagy mennyiségű adat. A megfelelő adatminőség és precizitás érdekében a validálást célzó terepi mintavételezés minden esetben elengedhetetlen.  

A konferencián az előadások mellett a GDI ESRI Magyarország Kft. Által forgalmazott legújabb megoldásokat reprezentáló drónok is bemutatásra kerültek a kiállítótérben, mint a DELAIR UX11 csupaszárny drón, vagy a svájci fejlesztésű szintén merevszárnyú WingtraONE, amely érdekessége, hogy a levegőbe juttatása nem kilövő állványról történik, hanem a gép szárny belépő élén elhelyezett két légcsavarral, amely a leszállásban is segíti azt.

A kiállított WingtraONE (balra), valamint a DELAIR UX11 merevszárnyú drón

 

A rendezvényen a konferencia résztvevőknek egy értékelő kérdőívét is volt lehetőségük leadni, amely tombolaként is funkcionált. A sorsoláson munkatársunk Túri Norbert nyerte meg a fődíjat, ami egy mesterséges intelligenciával rendelkező, programozható, építhető HEXAPOD robot volt. Az eszközt a nyertes felajánlhatta egy általános-, vagy egy középiskola számára. Norbert a nyereményét a Csongrádi Batsányi János Gimnázium és Kollégium diákjai számára ajánlotta fel, ahol reményeink szerint a TErmészetTUDOdományos Diáklaboratóriumban (TETUDOD) lesz lehetőségük a diákoknak kísérletezni vele.

 

A HEXAPOD robot a Csongrádi Batsányi János Gimnázium és Kollégium diákjai számára került felajánlásra
Fotó: GDi ESRI Magyarország Kft.

 

Az eseményről készült videó az alábbi linken érhető el:

https://www.facebook.com/esrihungary/videos/2212803068752521/

 

 

Tisztelt Ügyfeleink!


A NAIK ÖVKI Környezetanalitikai Központ Vizsgáló Laboratórium a koronavírus kapcsán kialakult helyzetre tekintettel csak előzetes, telefonon történő egyeztetést követően tud mintát fogadni.  

Bejelentkezni a Laboratórium 66/515-321-es számán lehet.


Megértésüket és türelmüket kérjük!

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.