ÖVKI - Kutatók éjszakája 2017
Időpont: 
2017. szeptember 29., péntek, 14:00 - 20:00
Helyszín: 
NAIK - Öntözési és Vízgazdálkodási Önálló Kutatási Osztály (ÖVKI) - 5540 Szarvas Anna liget 8.

Hallottál már az aszályról, vagy a belvízről? Érdekel a környezeted, és hogy mi jelenthet megoldást környezeti problémáinkra a jövőben? Ha igen 2017. szeptember 29.-én látogass el a Szarvasra (5540, Szarvas, Anna liget 8.) és a NAIK Öntözési és Vízgazdálkodási Önálló Kutatási Osztályának sátránál, valamint bemutató helyein sok érdekesség vár a vízgazdálkodás, a fenntartható mezőgazdaság, a környezeti kutatások témájában.


Az alábbi programok várnak: 

 

Mindenki lehet vegyész

A látogatás során az érdeklődők betekintést nyerhetnek egy analitikai laboratórium mindennapjaiba, megtudhatják hogyan lehet vízből, talajból és növényekből kimutatni, mérni a különböző táp és mérgező anyagokat. Bemutatásra kerülnek a vizsgálati minták előkészítésének egyes fázisai, kipróbálhatók az alapvető laboratóriumi eszközök: kémcsövek, pipetták, manipulátor...

Előadásaink keretében kiderül hogyan működnek a színreakciók és hogyan használhatók a fotometriás mérések során a vizsgálati minták összetételének meghatározására. Atomabszorpciós spektrométer segítségével fématomokat gerjesztünk és bemutatjuk a színes lángok csodálatos világát kis kitérővel a pirotechnika és a kriminalisztika rejtelmeibe.

 

Elfolyóvízből energia

Szarvas messze földön híres a halkutatásról és a haltermelésről, de mi történik a halak éltető közegével, a vízzel? Napjaink legkorszerűbb termelőrendszerei folyamatosan friss vizet biztosítanak a haltenyésztés számára, azonban a már használt víz elhelyezésének hosszútávon fenntartható, környezetkímélő módját a haltermelők, ökológusok, halbiológusok és agrármérnökök közösen keresik. Kutatásunk fő célja, hasznosítani a vizet és a benne lévő tápanyagokat, amely a talajra jutva érték, azonban a felszíni vízfolyásokba engedve eutrofizációt okoz.

Milyen lépések vezetnek a kérdés megválaszolásához? Hogyan zajlik a vízminősítés és miért vizsgáljuk a talajt? Mi az a liziméter és hol keletkezik csurgalékvíz? Teszteld a memóriádat a kísérletünkben készült képekkel és közben ismerd meg a kutatás legapróbb apró lépéseit is!

 

Betekintés a drónok világába

Mindnyájunkban rejlik egy ősi vágy a repülés iránt, amely során a madaraktól irigyelt módon felülről szemlélhető a környezetünk és új szemszögből ismerhetjük meg a Földünket. Mára nem kell feltétlenül nekünk is a levegőbe emelkednünk ezen cél eléréséhez, elég ha van olyan eszközünk, amely ezt megteszi helyettünk. Szinte mindenki számára ismertek és elérhetőek már a drónok, amelyek távvezérlésű repülő eszközök. A legáltalánosabb civil felhasználási módjuk pont az emberi kíváncsiság miatt az, hogy egy kamerát a levegőbe emelve madártávlatból szemlélhetjük világot. A hozzánk látogatók megismerkedhetnek a drónok különböző típusaival, és felhasználási módjaival, mindemellett megtekinthetik az ÖVKI pilóta nélküli repülőgépét is.

 

Helymeghatározás kicsit másképp

A helymeghatározás mindig fontos volt az emberek számára, ugyanis ennek segítségével tájékozódhatunk a térben. Nem kell egyből a GPS technológiára gondolnunk, a régi kincses térképek is tereptárgyakat jelöltek meg tájékozódási pontnak, amelyek sorozatán keresztül később meghatározható volt a kincs helye. A NAIK ÖVKI sátránál az érdeklődők megtekinthetik a kutatáshoz használt eszközeinket, a gyerekek pedig ezzel kapcsolatos játékban is részt vehetnek.

 

Kutatói alkotókuckó

A Kutatók Éjszakáján a legkisebbek sem maradhatnak ki a szórakozásból és az élményekből, ezért őket a kutatói alkotókuckónál kreatív foglalkozásokkal várjuk.

 

Erőgép szelfi

Kíváncsi vagy milyen traktor segít minket a kutatási kísérleteink kivitelezésében? Látogass el szeptembet 29.-én pénteken a szarvasi Anna-ligetbe és mássz fel az udvaron kiállított traktorunkba. A látogatás során az érdeklődők a Galambosi Rizskísérleti Telepen folyó rizstermesztéshez elengedhetetlenül szükséges erőgépet (JD) ismerhetik meg közelebbről, akár „szelfit” is készíthetnek J kicsi gyermek nagy traktor...

Az erőgéphez tartozó munkagépeket is ismertetjük, kiemelve a specialitásokat pl. a lézeres talajegyengetőt.

 

Rizsszemek a világ körül

Talán sokan nem is tudják, de a rizsnek rendkívül szerteágazó felhasználási módja ismeretes. Maga a növény is felhasználható, mégis mindenki a tápláló magjára gondol, ha azt hallja rizs. A NAIK ÖVKI Galambosi Rizskísérleti Telepén több évtizede folyik a rizs nemesítése és a rizzsel folyó kutatások. Az ÖVKI sátránál rizsből készült termékek és érdekességek várják a hozzánk látogatókat.

A magyar rizs jelentősége

A rizs a búza mellett a legfontosabb alapélelmiszerként fogyasztott gabonaféle a világon. Hazánkban ugyan különlegesség, de főleg Ázsiában rendkívül nagy területeken termesztik. A hazai lehetőségeket és a rizs világát mutatjuk meg. Hiszen a magyar gazdák nemcsak termelnek, de eközben pl. madarak százainak biztosítnak megfelelő életteret az aszályos nyári hónapok alatt.

Kevesen ismerik testközelből a „magyar rizst”, ezért fontosnak tartjuk, főleg Szarvason a megismertetést. És persze nemcsak rizibizi formájában.

A magyar rizs ízvilága különleges, felhasználhatósága sokrétű és kuriózum jellegénél fogja nagyon érdekes. (vizes élőhely, speciális gyomnövények,...)

 

Kreatív rizspark

A látogatás során lehetőség nyílik megismerkedni a rizsnövénnyel ill. a pelyvás rizs főzésre alkalmas élelmiszerré válásának fázisaival a laboratóriumi hántoló és csiszoló gépünk segítségével. A gyermekek által „készített” fehér rizs hazavihető, megfőzhető, a magyar rizs finomságát kihangsúlyozva.

Megismertetjük az érdeklődőket a rizsszem felépítésével, a rizs sokszínűségével (fehér, barna, sárga, vörös, fekete). A színes rizsek felhasználásával a kreativitásukat bemutatva ragasztott képeket, virágokat stb. lehet készíteni saját tervezés vagy sablon (színező) alapján. Fehér és barna rizsliszttel is készíthető alkotás.

De akár megkóstolhatod a rizsliszttel készített sütiket is. Sőt tudunk jobbat! Vidd haza a recepteket és fedezd fel mi mindenre jó a rizs.

 

A Kutatók Éjszakáján a rizst képviselik

Molnár Orsolya

Orsolya a NAIK ÖVKI Öntözéses gazdálkodás és rizskutatás csoportjában dolgozik. A  Galambosi Rizskísérleti Telep vezetője. 1997-ben végezett főiskolai tanulmányaival Szarvason, mint növénytermesztési mérnök, majd 2004-ben elvégezte a Debreceni Egyetem kiegészítő agrármérnöki szakát. 2000. óta telepvezető, azóta folyamatosan a rizsnövény közelében él és tanulja a szakmát, ami magába foglalja a magyar rizsfajták fenntartását is. Emellett szakterülete a rizs ökológiai (bio) gazdálkodás feltételei közötti termesztése.

Szalóki Tímea (Pami)

Pami a NAIK ÖVKI Öntözéses gazdálkodás és rizskutatás csoportjában dolgozik szakasszisztensként. Kedvenc területe a rizs génbank és a növények hidegtűrésének vizsgálata. Növényvédelmi szakmérnökként végzett, de a kutatóintézeti munkája mellett a Szent István Egyetem Mezőgazdasági biotechnológia szakos hallgatója is jelenleg. Hobbija a kertészkedés, a madarászás, az olvasás és a zene.

Szedljak Mihályné

Marika a NAIK ÖVKI Öntözéses gazdálkodás és rizskutatás csoportjának tagja. Fontos feladata a rizs fajtafenntartás gyakorlati feladatainak elvégzése.  Szabadidejében a legfontosabb a család és a finom sütemények, torták készítése.

Tisztelt Ügyfeleink!


A NAIK ÖVKI Környezetanalitikai Központ Vizsgáló Laboratórium a koronavírus kapcsán kialakult helyzetre tekintettel csak előzetes, telefonon történő egyeztetést követően tud mintát fogadni.  

Bejelentkezni a Laboratórium 66/515-321-es számán lehet.


Megértésüket és türelmüket kérjük!

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.